Kirurger under operasjon

Operasjoner for bryst

Her finner du en oversikt samt viktig informasjon om alle våre ulike brystoperasjoner. Vil du vite mer kan du gjerne booke en konsultasjon med en av våre spesialister.

bryst illustrasjon

Brystforstørrelse med protese

Brystforstørrelse med protese er en av de vanligste kosmetiske operasjonene i dag. Silikonprotesene som benyttes har gjennomgått en stor utvikling og byttes kun dersom det oppstår problemer.
Protesene vi bruker består av et ytre skall av silikon, og de har enten ru eller glatt overflate. På innsiden brukes en silikongele som finnes i ulike konsistenser. Protesene finnes i både runde og dråpeformede modeller, samt i ulike størrelser og profiler. Det store utvalget av proteser gjør at plastikkirurgen og pasienten sammen kan tilpasse behandlingen slik at pasienten får brystformen og -størrelsen hun ønsker.

Kvinner som ønsker en brystforstørrelse deles som regel opp i fire ulike grupper:

  1. Kvinner med små eller ingen bryster grunnet manglende eller liten brystkjertel.
  2. Kvinner som har mistet fylden i brystene etter amming eller ved økende alder.
  3. Kvinner med normal bryststørrelse, som ønsker større bryster.
  4. Kvinner som ønsker korreksjon av bryster med ulik størrelse.

En brystforstørrelse utføres via et lite hudsnitt plassert i folden under brystet, armhulen eller i kanten av brystvorten. Protesen plasseres i en lomme over eller under brystmuskelen. Det avgjøres etter pasientens eget ønske, brystets utseende og de lokale hudforholdene.

I forbindelse med konsultasjonen vil plastikkirurgen på bakgrunn av en grundig undersøkelse komme med anbefalinger i forhold til protesevalg og operasjonsmetode. Operasjonen har en varighet på omkring én time, og den foregår i full narkose. Du kan reise hjem allerede samme dag.

Brystforstørrelse med protese kan også utføres i kombinasjon med brystløft.

bryst illustrasjon

Brystløft

Det finnes flere årsaker til at brysthudens elastisitet reduseres; blant annet skjer dette etter graviditet og amming og ved økende alder. Huden strekkes, og brystene mister derfor sin opprinnelige form. Mengden av kjertelvev i brystet vil også ofte reduseres, noe som fører til at brystene mister både volum og spenst. Dette gir slappere bryster som lett henger, og brystvorten får en lavere plassering enn tidligere.

Med et brystløft, eller mastopeksi, kan man ved å fjerne overskuddshud og remodellere kjertelvevet gjenskape en mer ungdommelig brystform samt løfte brystvorten mer sentralt på brystet. Teknisk ligner en slik operasjon på en brystreduksjon, men ved et brystløft vil kun hud fjernes, og kun små eller ingen deler av kjertel- eller fettvev. Etter operasjonen vil brystet i prinsippet ikke bli noe mindre, men det kan faktisk fremstå større enn tidligere fordi brystets volum redistribueres og samles.

Det finnes mange forskjellige typer brystløft, men felles for dem alle er at de medfører arr på brystene. Alle kvinner som gjennomgår et brystløft vil som et minimum få arr rundt brystvorteområdet og i midtlinjen under brystvortene ned til folden under brystet. Enkelte vil også få arr i folden under brystet. Dette vil imidlertid avhenge av hvor mye hud som fjernes, og arrene blir vanligvis pene over tid.

Operasjonens varighet er på omkring to timer, og foregår i full narkose. Du kan reise hjem allerede samme dag.

Brystløft kan også kombineres med innleggelse av silikonprotese der pasienten ønsker mer volum i brystene.

bryst illustrasjon

Brystreduksjon

Mange kvinner får problemer med smerter i nakke, skuldre og rygg grunnet store bryst. Dette kan i enkelte tilfeller bidra til hemninger ved fysisk aktivitet, og det kan også føre til hudirritasjon eller sopp i folden under brystene på grunn av det fuktige miljøet som oppstår der. Tunge bryst – brysthyperplasi – er ofte medfødt, men kan også oppstå i forlengelse av graviditet og amming eller som en direkte konsekvens av overvekt. Brysthyperplasi vil ofte være ledsaget av hengende brystform med lavere plassering av brystvortene.


Ved en brystreduksjon fjernes en del av brystkjertelen samt underhudsfett og overskuddshud på brystet. Samtidig vil brystvortene løftes slik at de får en mer sentral plassering på brystet, samt en finere form. Inngrepet kan også kombineres med fettsuging for å oppnå et bedre kosmetisk resultat.

Det finnes flere forskjellige teknikker ved brystreduksjoner. Karakteristisk for alle metodene er imidlertid at de medfører arr på brystene. Alle kvinner vil som et minimum få arr rundt brystvorte-området og i midtlinjen under brystvortene ned til folden under brystet. Enkelte vil også få arr i folden under brystet. Arrutbredelsen vil avhenge av hvor mye hud som fjernes, og arrene blir vanligvis pene over tid.

Selve operasjonen har en varighet på 2-3 timer, avhengig av omfanget. Inngrepet foregår i full narkose, og du kan reise hjem allerede samme dag.

Brystutvikling hos menn – Gynekomasti

Brystutvikling hos menn, også kalt gynekomasti, er et relativt vanlig problem. I tillegg til kosmetiske plager kan tilstanden også medføre ubehag på grunn av ømhet og smerter i brystområdet.

Brystutvikling hos menn kan deles inn i flere typer, avhengig av brystkjertelens størrelse og graden av fett og hud på brystet. Hos unge menn er tilstanden ofte begrenset til en forstørret kjertel. Hos litt eldre menn ser man oftere en kombinasjon av forstørret kjertelvev og lokal fettansamling. Etter store vekttap kan tilstanden dessuten også være preget av slappe og hengende bryster på grunn av hudoverskuddet.

Operasjonene knyttet til brystutvikling hos menn kan i hovedsak deles inn i tre ulike typer:

  1. Fettsuging alene – der brystet kun inneholder fett.
  2. Fettsuging i kombinasjon med kjertelfjerning.
  3. Brystoppstramming ved fjerning av hudoverskudd hos menn som tidligere har gått mye ned i vekt.

Operasjonen har en varighet på omkring 1-2 timer, og den foregår i full narkose. Du kan reise hjem allerede samme dag.

bryst illustrasjon

Silikonpupper

De aller fleste ønsker et naturlig resultat i forbindelse med anskaffelse av silikonpupper.

Protesene som brukes består av et ytre skall av silikon med enten ru eller glatt overflate. Innsiden har en silikongele med forskjellig konsistens, avhengig av fastheten man ønsker at brystet skal ha. Protesene er runde eller dråpeformede og finnes i ulike størrelser og profiler.

I forbindelse med konsultasjonstimen vil plastikkirurgen etter en grundig undersøkelse komme med anbefalinger i forhold til protesevalg og operasjonsmetode. På den måten får du silikonpupper som ser naturlige ut, og passer til deg.

Operasjonen gjøres via et lite hudsnitt i folden under brystet, i armhulen eller i kanten av brystvorten. Protesen plasseres i en lomme over eller under brystmuskelen. Metoden som velges avhenger av pasientens eget ønske samt brystets utseende og de lokale hudforholdene.

Silikonprotesene som brukes har siden de ble introdusert på midten av 60-tallet gjennomgått en stor utvikling, og har derfor lang holdbarhet. Tidligere var det anbefalt å skifte proteser hvert 10. år, men i dag skiftes de bare hvis det oppstår problemer. Du kan derfor med stor sannsynlighet ha protesene dine i lang, lang tid.

Kvinner som ønsker brystforstørrelse kan inndeles i fire grupper:
1. Kvinner med små eller ingen bryster pga. manglende eller liten brystkjertel.
2. Kvinner som har mistet fylden i brystene etter amming eller med økende alder.
3. Kvinner med normal bryststørrelse som ønsker større bryster.
4. Kvinner som ønsker korreksjon av bryster med ulik størrelse.

Dersom du vurderer silikonpupper ber vi deg først kontakte oss for en konsultasjon sammen med en av våre spesialister.

Bryst Fettranplantasjon

Fettransplantasjoner har blitt utført lenge, men har fått mer oppmerksomhet de senere årene. Det utføres en fettsuging av egnet sted på kroppen før fettet injiseres på ønsket sted for å oppnå bedre fylde og kontur. Dette er vanlig å gjøre ved brystforstørrelser.

Fettet hentes som regel fra mage eller lår med en fettsugingsteknikk. Transplantatet renses deretter for blod og vevsvæske før det injiseres i kroppen igjen. Man bruker fine nålspisser for å gjøre dette, og fettcellene fordeles i små kanaler i mange lag. Da overlever de ved å få næring fra det omkringliggende vevet og blir en del av vevet det injiseres i. Rundt halvparten av fettcellene overlever, og det vil derfor være nødvendig å gjenta behandlingen etter noen måneder for å oppnå ønsket resultat.

En fettransplantasjon utføres som regel i narkose, men kan også gjennomføres i lokalbedøvelse hvis det er snakk om mindre områder. Varigheten avhenger av inngrepets omfang, og du kan reise hjem samme dag.

motivalmagine og blomst

Book konsultasjon

Ønsker du å gjøre endringer på brystene dine er det viktig med en konsultasjonstime sammen med en av våre spesialister. På den måten blir inngrepet tilpasset deg og dine behov for å sikre et flott og naturlig resultat. Bestill gjerne en konsultasjonstime i dag.